Nekem nem igazán volt róla. Sajnos nálam is- ,mint oly sok embernél- kiszorul a hétköznapok sietős reggeleiből a zabkása. Gyorsabb megkenni egy kenyeret, vagy leütni egy tojást. Pedig nem sokkal! Lemértem ma reggel: 14 perc volt onnantól kezdve, hogy felraktam a vizet forrni.
De miért is hasznos a zabkása?
"Reggelizz úgy, mint egy király!"- tartja az ismert mondás, és milyen igaza is van! Azt hiszem itt legfőképpen nem a mennyiségre gondol, hanem a minőségre, ugyanis fontos, hogy a szervezetünk feltöltődjön már kora reggel. A zabkása tökéletes reggeli, tele vitaminokkal, rostokkal. Ráadásul az elkészítése sem bonyolult. De tényleg nem az.
Sokan azt gondolják, hogy a zabkása egy ízetlen trutyi. Én is féltem kicsit nekifogni, de mikor több reggelen keresztül ezt ettem, megváltozott a véleményem.
A legjobb benne, hogy tényleg jótékony hatása van! Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, csökkenti a vérnyomást, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt (mindent, ami kell). Mint előbb említettem magas rosttartalma miatt "átpucolja" az emésztőrendszert, megszabadít a salakanyagoktól (és egészségesebb, mint a kávé:) ). Az a veszély sem fenyeget, hogy benyomjak egy tábla csokit (na jó nem..) délelőtt, mert szinten tartja a vércukorszintet.
Vannak, akik mézzel szeretik enni, vagy gyümölcsökkel. Ám ha valaki diétázni szeretne, ez nem tanácsos. Ugyanis mindkettőnek magas a cukortartalma.
Én egy csipetnyi sót szoktam rá tenni, amely kiadja a zamatát, illetve az alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök és az olajos magvak is sokat dobnak az ízén (pl.: dió, mandula).
A fahéj pedig nem csak, hogy felteszi az i-re a pontot, de segít a vércukorszint szabályozásában.
Utána néztem, hogy néznek ki számszerűsítve a dolgok.
![]() |
Reggeli zabkásázás :) |
50 g zabpehely tápértéke
- 193 kalória
- 32, 15 g szénhidrát
- 7,2 g fehérje
- 3,4 g zsír
Személy szerint nem tudnék megenni 50 grammnyit reggelire, azt mondják az átlagos adag kb. 5-6 csapott evőkanál.
Mindenesetre megéri kipróbálni, nekem bejött. :)
Leírom, hogy én milyen módon készítem el (valószínű szinte mindenki így készíti, mert nincs nagy variáció, csak a hozzáadott "pluszoknál" lehet különbség).
Zabkása elkészítése
- 5 csapott kanál zabpehely
- 100 ml tej
- 100 ml víz
- csipet só
- fahéj
- plusz, amit gondolunk (magok, aszalt gyümölcsök stb.)
Először beleöntjük a vizet, a tejet, és a csipetnyi sót egy lábasba, majd feltesszük forrni.
Mikor felforrt a víz, beleöntjük a zabpelyhet, majd állandó keverés mellett, közepes lángon főzzük. (Ha nem akarjuk belőle kifőzni a vitaminokat, akkor célszerű csak addig, amíg elkezd összeállni egy masszává.)
Mikor elkészült levesszük a tűzről. Én személy szerint nem hagyom állni, mert szeretem, ha massza-szerű, mikor megeszem, de aki szereti, ha összeáll, az egy kicsit hagyja még, hogy magába szívja a folyadékot.
Végül pedig hozzáadjuk a többit. Gyümölcs, fahéj és amit még gondolunk, ízlés szerint.
Ugye milyen gyors és laktató?
Ha van kedvetek írjátok le a véleményeteket, kíváncsi vagyok, kinek, milyen tapasztalata lesz éhséget, jótékony hatást illetően!! :)